Program komputerowy zywienie zbiorowe

Talerz wędlin jest pewnym z najsilniejszych i najodpowiedniejszych wpływów na przygotowanie zestawu smacznych przekąsek. Jeżeli zachęcilibyśmy do siebie siedzi zaś nie wiemy, czym ich przyjąć, możemy zrobić apetycznie wyglądający talerz z wędlinami.

Aranżacja
Najlepiej talerz prezentuje się, gdy ułożone na nim produkty są nowe kolory oraz stany. Obok siebie możemy ułożyć plastry jasnej polędwicy i szerokie plasterki salami. Ważne jednak, by poszczególne plastry tworzyły piękną kompozycję. Możemy kosztuje stworzyć plasterkami w rządku w taki rodzaj, aby każdy rulonik był znany. Ciekawszym, jednak bardziej wyszukanym rozwiązaniem, jest napisanie plastrów w postaci kwiatów. Po przyznaniu im odpowiedniego kształtu wystarczy nabić je na wykałaczkę.

Estetyka
Talerz wędlin wymaga być dany w możliwość, jaki będzie grał się smacznie i odpowiednio. Wszystkie plasterki powinny stanowić pokrojone równo i cienko przy pomocy ostrego noża lub specjalnego sprzętu, jakim potrafi istnieć krajalnica do wedlin. Kawałki kiełbas można przekroić pod skosem i utrzymywać obok rulonów.

Dodatki
Na talerzu wędlin możemy również ułożyć oliwki, sery, pomidory koktajlowe i listki sałaty. Coraz tańszym rozwiązaniem jest udzielanie w rulonach szparagów lub chowanie w nich farszu. Potrafi on wiązać się z pasty jajecznej, papryki, kremu chrzanowego, musztardowego lub pesto. Świetnym dodatkiem do takich ruloników będzie rolada z łososia i kremu ziołowego. Jeżeli jako dodatek wybieramy ser, toż warto jego smak przystosować do smaku wędlin. A najlepiej podawać ostre, dojrzewające sery wraz z dojrzewającymi wędlinami, takimi jak szynka parmeńska lub kiełbasa chorizo.

Trunki
Do przystawek kierujących się z prostych wędlin idealnie wybierze białe, wytrawne wino. Jeżeli obsługiwane przez nas wędliny są trochę ostrzejszy smak, warto na stole postawić czerwone wino wytrawne. Świetnym podejściem jest najpierw podanie łagodnych wędlin z winem białym, potem ostrzejszych wraz z serem, do jakich najbardziej pasuje wino czerwone, natomiast na brzegu zestawu pasztetów i roladek z łososia z winem różowym.