Maga urzadzenia gastronomiczne

Urządzenia dla gastronomii powinny zostać powołane w oparciu o biznes, jaki zamierzamy stworzyć. Kawiarnia powinna skoncentrować się przede wszystkim na odpowiednim ekspresie ciśnieniowym i ulokować w większą liczba różnorodnych szklanek i filiżanek (osobne do espresso, capuccino, latte itd.).

Przyczyni się również syfon do bitej śmietany, dzięki któremu każdą kawę będzie mocna przystroić odpowiednią ilością słodkiej śmietanki. Jeśli będziemy uważać także dodatkową gablotę z lodami, zainwestujmy w kuwety do lodów. Warto kupować więcej, klienci chętnie korzystają również po tradycyjne smaki (czekolada, wanilia, truskawka), kiedy a te całkiem alternatywne (rabarbar, ogórek, bekon!). Właśnie do lodów przyda się i odpowiedni porcjoner, a nie istnieje toż prawdziwy nakład. Dużo jest ulokować w przezroczystą tacę z pokrywką, na której będziemy mogli postawić reprezentatywne ciasto. Taką tacę warto postawić przy kasie - klient zachęcony apetycznie wyglądającym ciastem, z pewnością skusi się na brzeg lub dwa. Jeśli chcemy wyposażyć bar, powinniśmy zadbać o nieco inny asortyment. Przyda się oczywiście również ekspres do kawy, ale poza ostatnim mało shakerów, sitko barmańskie, albo nawet wiadro do szampana (zupełnie nie wiemy, z jakim życzeniem przyjedzie do nas klient). Przyda się także wyciskarka do cytrusów - ktoś potrafi sobie zażyczyć drinka bezalkoholowego. Do wnętrza pizzerni będziemy musieć naturalnie pieca do pizzy, a i torbę na pizzę (jeżeli będziemy też sprzedawać jedzenie na dowóz). Przyda się także kilkanaście blach, okrągłe noże, czy elektryczna wałkownica. Jeśli wprowadzamy do oferty inne fast foody, wtedy możemy zainwestować w frytkownicę, grill kontaktowy (do osiągnięcia ekspresowych sandwichów lub zapiekanek). Czasem przydatna może ujawnić się naleśnikarka, natomiast to wielki nakład i potrzebujemy pamiętać gwarancję, czy na że użytkownicy będą do nas wpływać na naleśniki (chyba, że otwieramy naleśnikarnię, to myśl jest całkiem oczywista). Przyczyni się za to akcesorium do kebabu, a czasem również gofrownica (ostatnio popularnością zajmują się wytrawne gofry, na przypadek takie z dodatkiem rukoli i kurczaka albo bekonu, sera i szpinaku). Istnieją jeszcze dodatkowe urządzenia elektryczne do hot-dogów.