Kasa fiskalna jota

Zgodnie z założeniem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na pracę osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej oraz rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w placówkach gastronomicznych jest odpowiedzialna?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały być wykorzystanie do osób wykorzystujących się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W myśl obowiązujących przepisów prosta tegoż nie kieruje się również wobec podmiotów oferujących usługi związane z jedzeniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu i o te, które świadczą swoje usługi sezonowo. Podobna jakość istnieje w przypadku podmiotów skupiających się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W związku ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W ostatniej spraw nie ma miejsca wielkość lokalu, lub jest więc duża restauracja, lub też mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Miejsca nie pamięta również wysokość osiąganego wpływu. Na wycieczce należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kwot w dziedziny gastronomicznej. Dlatego te kasę patrzącą w pokoju gastronomicznym potrzeba było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa wymagała istnieć szybko zafiskalizowana, zaprogramowana, chętna do lektury, a i zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna oraz pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z bogatymi stawkami VAT dla produktów z innych kategorii.  Był to kluczowy powód do wykorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W wypadku oferowania usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w własnej praca 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do usunięcia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, przecież nie w grudniu dopiero w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał włożyć do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje również fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w obecnych terenach kasę rejestrującą należy wejść w ciągu 2 miesięcy wynosząc z końca miesiąca, w jakim stała wykonana pierwsza pomoc gastronomiczna.