Jak dziala wilk do miesa

Wilk do mięsa to nic innego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które poddawane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest znacznie większa niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego – siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

sage symfonia macSage Symfonia | Systemy ERP | POLKAS

Szeroki wybór wilków na rynku pozwala na dobór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki temu czas na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) i nie wymaga dużego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają budowę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co znacznie ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze stali nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka jakość wykonania decyduje o dużej wytrzymałości maszyny. Jak wszystkie urządzenia stosowane w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka – mięso do rozdrobnienia wkłada się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mieszane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w zależności od rodzaju końcowego produktu – wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od rodzaju mięsa stosuje się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w różne akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To popularne urządzenie, dostępne w przystępnych cenach, stosowane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę jak w dużych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i innych ulepszaczy.

 

POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl