Drukarka fiskalna bono e

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten komunikat stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta postępująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

dyrektywa atex

W praktyce w terenach gastronomicznych możemy wystąpić dwa pewne rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, gdyż nie zajmuje ona nawet własnej klawiatury. To różne rozwiązanie traktowane jest w wysokich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć kilka podstawowych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siłę na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i prostą obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego który z niecierpliwością czeka przy stole na bliskie zdanie. Dodatkowym walorem istnieje szansa zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co umożliwia ich przestrzeganie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być odpowiednie wymiary, pozwalające na jej bliskie użytkowanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a i nowoczesny i swój design. Oprogramowanie gastronomiczne idzie na głębokie monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność jeden z dłuższych kosztów, dlatego warto dodać, że przy spełnieniu kilku warunków można zyskać na ten cel ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto również dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żeby być szansa jej sprawdzenia oraz szkolenia ludzi z podstaw jej zastosowania i zgodzie z projektami do obsługi punktów restauracyjnych.