Artykuly spozywcze biedronka

Produkty spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu planowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w postaci, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sprawą groteskową.

Wpływów na to, w który sposób zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest sporo, oraz jednym z nich jest częste przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje wówczas mechanizm, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego standardu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki wykonane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dostosowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z grubszej folii, tymże znacznie doświadczyły), powinny posiadać certyfikaty spożywcze i robić wymogi PZH. Folia PA/PE charakteryzuje się dużą odpornością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką klasą (uczyniona z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna forma i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a również produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego efektu (nie zmieniają smaku i zapachu, nie przekazują mu swoich marce), niektóre przyznają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to czysta forma na granica marnotrawstwa. Tymże znacznie, że pakowanie próżniowe można podawać dodatkowo w gospodarstwach domowych.